xmas-food3Eetcafé Toreke opende op zaterdag 1 februari als eerste sociaal restaurant in Gent de deuren op een weekenddag. OCMW-Voorzitter Rudy Coddens trok hiervoor de nodige middelen uit, zodat financieel kwetsbare mensen nu ook op zaterdag kunnen genieten van een gezonde en betaalbare maaltijd. Raadslid Emilie Peeters reageert tevreden: “Dit is een cruciale stap in de verdere uitbouw van het armoedebeleid. Een sociaal restaurant is immers niet enkel een plaats waar lekker en goedkoop kan gegeten worden, het is bovenal ook een brede ontmoetings- en tewerkstellingsplaats.”

Een gezonde, warm maaltijd bereiden is niet zo evident voor mensen uit kwetsbare groepen. Velen onder hen vallen hiervoor terug op sociale restaurants. “Tot op heden was het aanbod aan sociale restaurants of maaltijden aan een sociaal tarief in Gent beperkt tot  weekdagen”, aldus Rudy Coddens, “maar door de overeenkomst die het OCMW sloot met Eetcafé Toreke zal dit nu ook op zaterdag kunnen.”

Eetcafé Toreke heeft veel te bieden en vormt daardoor een goede keuze om dit project te starten. Het is immers een veel breder sociaal project dat naast een restaurant ook een ontmoetingsplaats is voor buurtbewoners en sociale tewerkstelling creëert. Raadslid Peeters legt uit: “De combinatie van het aanbieden van gezonde voeding voor een beperkt budget, het extra inzetten van 4 artikel-60’ers voor die zaterdagen en het hierdoor optimaler benutten van het Eetcafé Toreke als buurtanker toont aan dat deze samenwerking inzet op verschillende facetten van armoedebestrijding. En het allerbelangrijkste is misschien wel de ligging. De wijk Rabot-Blaisantvest is niet alleen centraal gelegen en dus makkelijk te bereiken voor veel Gentenaars, de wijk huisvest ook het hoogst aantal mensen in hulpverlening bij de sociale dienst van het OCMW.” aldus Peeters.

Rudy Coddens:” De samenwerking loopt nu tot eind 2014. Daarna zal alles geëvalueerd worden en beslist worden of we dit weekendaanbod verlengen of moeten aanpassen.”

Hieronder vindt u als bijlage het artikel dat verscheen in De Standaard op 16-01-2014:
Goedkoop eten in eetcafé Toreke kan nu ook op zaterdag.