Gentse kandidaten verkiezingen 2014Gelezen in Het Laatste Nieuws van 17 april 2014

Sabine Van Damme

De sp.a heeft gisteren de lijsten voor de komende verkiezingen voorgesteld, en die kleuren opvallend Gents. Niet alleen zijn de twee lijsstrekkers – Freya Van Den Bossche en Karin Temmerman – Gents, op Martine De Regge na doen ook al de rode schepenen én de burgemeester mee.

Het is geen geheim dat Gent de stad is waar de socialisten het sterkst verankerd zitten, maar dat er zoveel Gentenaars op de rode lijsten zouden staan, is toch verrassend. Burgemeester Termont vindt dat echter logisch. “Bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben de Gentenaars massaal voor mij, de rood-groene coalitie en ons programma gekozen”, zegt hij. “Maar dat programma kunnen we alleen uitvoeren met Vlaamse, federale en Europese steun. Het is dus belangrijk dat er socialisten zetelen in al die regeringen. We hopen dan ook dat de Gentenaars opnieuw massaal voor ons zullen stemmen, en dat de rest van Oost-Vlaanderen en Vlaanderen dat voorbeeld volgt. Als burgemeester hou ik nu al mijn hart vast voor rechtse regeringen op Vlaams en federaal niveau. Dat zal de uitvoering van ons programma niet ten goede komen.”

Heel opvallend is dat zowel de Vlaamse als de federale lijst getrokken worden door een Gentse oud-schepen. Karin Temmerman voert de federale troepen aan,

met in haar kielzog oud-schepen Fatma Pehlivan op 3, gemeenteraadslid Sven Taeldeman op 10 en OCMW-voorzitter Rud Codddens op 20.

Europa

Op de Europese lijst prijken schepen Tom Balthazar op 4 en OCMW-raadslid Emilie Peeters als 4de opvolger. Maar vooral op Vlaams niveau wordt zwaar ingezet. Minister Freya Van Den Bossche trekt de lijst, gevolgd door Vlaams parlementslid Jan Roegiers op 5, gemeenteraadslid Bruno Matthys op 10, schepen Annelies Storms op 25, schepen Resul Tapmaz op 26 en burgemeester Termont als lijstduwer. Als hij verkozen raakt, zal hij verzaken en gewoon burgemeester blijven in Gent. Zijn plaats gaat dan naar eerste opvolger Joris Vandenbroucke (provincieraadslid). Ook de tweede opvolger is Gents, en dat is gemeentenraadslid Astrid De Bruycker.

Programma

Ook het programma van sp.a kleurt opvallend Gents. Zo staat de afbraak van de B401 er opnieuw in. Ze vragen ook meer geld voor kinderopvang en minstens 50 kilometer extra fietspad in Gent. Er is ook aandacht voor beter openbaar vervoer in de stad, met hogere frequenties en aanvaardbare prijzen. Ook het wegwerken van gevaarlijke punten zoals Dampoort en Heuvelpoort staan in de folder.

Ook Groen stuurt opvallend veel Gentenaars (13), maar bij de andere partijen blijft het aantal beperkt. Op Vlaams niveau stuurt Open Vld wel Mathias De Clercq als lijsttrekker. N-VA heeft slechts 2 Gentse kandidaten voor Vlaanderen, 2 voor Europa en 3 voor de kamer, waarbij Siegfried Bracke dan wel de lijst trekt. CD&V rekent vooral op Veli Yüksel en Jef van Pee.