Coimbra-Mijmeringen uit Coimbra-

Dit weekend stond het nog in De Standaard: “Steeds meer studenten steken de grens over”. 5.325 Belgische studenten gingen in 2015 een periode in het buitenland studeren. “Gelukzakken!” denk ik dan…

Deze zomer ging ik met mijn vriend naar Portugal. We planden een tussenstop in Coimbra, de stad waar hij 13 jaar geleden een jaar als Erasmus-student woonde. Bij het binnenrijden komen de herinneringen terug: het café waar de ober zijn ‘cafezinho’ klaarzette nog voor hij het kon bestellen, de vele trappen waar ooit bijna een zeer dure fles porto sneuvelde en Donna Rosa de kotmadam. Ik was er toen niet bij maar ook mijn Erasmus-blues komt boven. Havenstad Brest in Frankrijk was toegegeven iets minder exotisch dan deze Portugese droomstad, maar toch had ik er het jaar van mijn leven. Ik leerde er op mijn benen staan en in het Frans mijn plan trekken, ontmoette er nieuwe vrienden vanuit heel Europa en zelfs verder.

Die avond eten we samen met de huidige bewoners van zijn oud kot. Een tafel gevuld met nationaliteiten, met dromen, nog geen grote verantwoordelijkheden en heel veel vrijheid. Ik besef terug hoe speciaal die Erasmustijd voor mij was, hoeveel ik er heb opgestoken en hoe het me toch voor een deel gemaakt heeft tot wie ik ben.

Erasmus is ondertussen opgevolgd door Erasmus+ waarbij zowel studenten, maar ook mensen die werken een ervaring in het buitenland kunnen opdoen. Jammer genoeg is dit financieel nog steeds niet voor iedereen haalbaar. Bovenop een dure studie, is de Europese financiële tussenkomst vaak niet voldoende om ook in het buitenland het hoofd boven water te houden. Het is logisch dat die keuze dan vaak gewoon geen optie is.

Dit is een oproep om de financiële investering in Erasmus, en al zeker voor zij die het financieel moeilijk hebben, op te trekken zodat iedereen de kans krijgt om in een uitwisselingsproject te stappen en het jaar van zijn of haar leven te hebben. Zo maken Europese en internationale jongeren niet alleen kennis met elkaar, hun talenten worden versneld ontwikkeld en hun kansen op de arbeidsmarkt verhogen.

Erasmus zou een recht moeten zijn voor alle jonge Belgen, al is het maar om ook zo te kunnen mijmeren…