Astrid_Emilie_HR_8022Terwijl deze week volop het debat over sociaal wonen woedde, organiseerden Astrid De Bruycker en Emilie Peeters hun (in onverdachte tijden geplande) ‘Week van het wonen’. We interviewden elke dag een expert of ervaringsdeskundige over wonen in Gent. Over hoe zij het verschil maken, over wat er werkt, welke heilige huisjes ze willen zien verdwijnen en ook: hun verborgen Gentse parel.

Op zondag ging Ellen De Jans met ons in gesprek over wat ons het meest is bijgebleven en hoe we er als politica mee aan de slag willen. Astrid en Emilie zijn duidelijk: ‘The next big thing will be a lot of small things’. Tussen sociaal wonen aan de ene en de private markt aan de andere zijde van het continuüm liggen experimentele, maar succesvolle praktijken die het verschil kunnen maken voor wie uit de boot valt.

Hieronder vindt u alle interviews terug:

Maandag 1/10: Bert Van den Broele van Het Pandschap. Met hun renovaties zorgen ze voor meer kwaliteitsvolle woningen, die kwetsbare Gentenaars kunnen huren via het Sociaal Verhuurkantoor. Je kan het interview hier herbekijken.

Dinsdag 2/10: Nesrin Dinc, een jonge Gentse vrouw, die haar ervaringen in de zoektocht naar een betaalbare woning in onze stad met ons wil delen. Je kan het interview hier herbekijken.

Woensdag 3/10: Pascal Debruyne, Voorzitter van Samenlevingsopbouw Gent en vrijwilliger actief met dakloze gezinnen. We spreken met hem over gezinnen in precaire omstandigheden. Je kan het interview hier herbekijken.

Donderdag 4/10: Karel Lootens van Wooncoop. De coöperatie verhuurt woningen, en alle bewoners zijn aandeelhouder van wooncoop en dus mede-eigenaar van de coöperatie. Je kan het interview hier herbekijken.

Vrijdag 5/10: Veerle Vyncke, ‘goede buur’ in het woonproject ‘Convent 22‘. Dat biedt een plek aan 8 mensen met autismespectrumstoornis om zelfstandig te wonen in een aangepast kader. Je kan het interview hier herbekijken.

Zaterdag 6/10: Trui Maes, die vanuit Samenlevingsopbouw Gent het project Dampoort Knapt Op opvolgde, en Els Gusse, zelf bewoner van een van de woningen die binnen het project werden gerenoveerd. Je kan het interview hier herbekijken.

Zondag 7/10: Astrid De Bruycker, gemeenteraadslid, en Emilie Peeters, OCMW-raadslid, kijken terug op de zes interviews en geven duiding bij wat hen het meest is bijgebleven en hoe ze hiermee aan de slag gaan als politica. “The next big thing will be a lot of small things. Tussen sociaal wonen aan de ene en de private markt aan de andere zijde van het continuüm liggen experimentele, maar succesvolle praktijken die het verschil kunnen maken voor wie uit de boot valt.” Je kan het interview hier herbekijken.